Klik jika berminat

Ahad, 24 April 2011

The Professional

Mathilda
Mathilda, seorang gadis polos berusia 12 tahun. Tinggalnya Mathilda dalam keluarga berantakan. Survival keluarga dari penglibatan ayahnya dalam urusniaga dadah, cukup untuk menggambarkan kekalutan dalam keluarga. 

Léon, jiran misteri yang menarik perharian Mathilda, tanpa diketahui apa yang dibuat Léon untuk hidup. 

Korupsi itu juga satu masalah, tersilap kiranya bermain dengan polis kotor ini. Nah ambil, massacre atas satu keluarga dilakukan. Faham sekali, luluhnya hati kau melihat keluarga sendiri dibunuh kejam sejurus balik dari membeli. Mujur sekali kau Mathilda tidak di situ. Dan mujur sekali Léon sanggup membukakan pintu untuk kau sewaktu pulang dari kedai. 

Sesi perkenalan dengan Léon; Kau tak kisah ibu bapa, kakak kau mati dibunuh, kerana ibu dan kakak kau itu tidak bertaut darah. ditambah pula layanan tak adil mereka. Luluh hati kau hanya kerana adik lelaki sedarah kau itu.

Ya, Léon kerjanya itu seorang 'cleaner', professional cleaner, bukan janitor ya. Hitman. Kerjaya professional dalam bidang 'membersih' ini memerlukan kudrat mental yang tak serupa dengan orang. Instinct mesti tajam, sense mesti peka. Tidur dalam jaga, sambil tubuh cuba berehat, mata tetap terbuka. Seorang berdarah Sicilian, kepayahan hidup membuat jiwanya kental, penghijrahan dari Itali ke tanah Amerika ini menemukannya dengan pekerjaan yang tak dia bayang untuk buat. Kerja kemasnya mempersona ramai mobster di sana. Dan dia disayang rapi oleh majikannya, Tony. 

Mathilda, gadis polos, terbawa sekali kesumat di hati atas mati adiknya. Léon tak mampu tolak, Mathilda berkeras, mahu menjadi sepertinya. Ambil kau Mathilda, bermulanya tempoh rejim pembelajaran berat kerjaya professional 'membersih'. Tempoh itu merapatkan mereka, oh damn, hampir-hampir sekali Léon boleh dicop pedophile. Ya, Mathilda meluahkan rasa cinta kepada Léon yang boleh dianggap ayah. 

Google saja

Dendam masih dipendam, Mathilda hanya menunggu masa. Ditawarnya Léon dengan wang untuk melunas dendam, semestinya kerana kerja Léon itu berbayar, sama seperti pelanggan yang lain. Ditolak, berat bagi Léon kerana sasarannya itu bukan sembarangan. Polis berpangkat atas yang tak boleh disentuh. Dan, Mathilda cuba bertindak sendiri dengan sedikit ilmu, setakat dipelajari bersama Léon...

Léon : The poster


#Léon a.k.a The Professional a.k.a Leon : The Professional
#Ini filem masa aku darjah satu. Damn, Natalie Portman masa ini super cute gila. 
#Gary Oldman (Batman Begins dan The Dark Knights) dalam ini style habis. Watak antagonis yang berperisa. 

39 ulasan:

Qaseh dalia adelia berkata...

CITE AKSI MEMANG BESS

Inspirationalefeks berkata...

ak suka gak ceta ni ... hehe

KHRLHSYM berkata...

wah cerita yang aku tak tengok. kehkehkeh. primer sudah layan.

MATAHARI berkata...

peh, dah lama citer ni

Renee Keefe berkata...

agree with khairul.. the movie I wouldn't watch.. tooooooooo intense... LOL..

Cik SHiNJU berkata...

Wah...kok ulasannya dlm bahasa Indonesia.. bila kuar panggung?

gabanMorka berkata...

pelakon fav aku dlam mana-mana cerita berunsur mobster italy ialah jean reno, termasuklah filem ni.mmg mobster habis

ghost writer berkata...

the professional mengingatkan aku pada bentuk cerita 'assassin' yang dikronologikan sehingga sekarang...

dan pasti ia didasari oleh dendam.

FreESiA berkata...

wah,cerita ni tentu best kan...nak tengok juga la nanti..suka cerita cam gini....

Amoi berkata...

ni cerita apa?

ai minat cerita gegirl romantik romantik jah

hehe!


p/s: ai dah updated blog. [Genius Invention] Roti bakar bercorak comel lepas guna pembakar roti ini.

intan.maisarah berkata...

...cerita ini.nampaknya
perlu daya konsentrasi yang tinggi

Mutiara Bernilai berkata...

mcm berat aje cerita ni.
thinking eit?
x pernah tengok lagi.
berapa star kamu boleh bagi?

Amoi berkata...

btw, ai memang chinese pun

:D

cik bunga berkata...

i like cite action cenggini, assasin, pembunuh upahan dll, nk2 lagi kalau heroin yang pegang gun gitu. yg terbaru tgh giler kan annie walker dlm covert affairs. hehe

shameel Iskandar berkata...

Rasanya pernah tgk ceriter ni. Tapi ingat2 lupa, maklumlah dah agak lama.

APAN berkata...

loh...cite lme dah ke ni? tp rase x tengok lagi kot...
haha...

AkuMuzikFilem berkata...

Qaseh dalia adelia..
dan ini filem sedih dengan elemen aksi=)


Inspirationalefeks..
apa yang kau suka tentang filem ni?


KHRLHSYM..
ok sila layan, maybe sesuai dengan jiwa kau. primer sudah kau tengok, mahu sekali baca review dari kau. hehe. plez.

AkuMuzikFilem berkata...

MATAHARI..
yup sangat lama walaupun kaler filem tu nampak macam generasi filem2 2000'an. hehe


Renee Keefe..
not so intense i think=p. so u miss the chance to see cute young natalie.


Cik SHiNJU..
waduh2 kamu apa yang berlenggok indonesianya pun aku tak tahu. sudah keluar panggung 17tahun lepas waktu umur kamu masih bermain masak2 lagi dengan anak jiran sebelah. kahkah

AkuMuzikFilem berkata...

gabanMorka..
dan filem mobs juga satu genre kegilaan aku selain time travel. hehe. jean reno masih tegar dengan imej spek mata bulatnya dalam filem2 selepas


ghost writer..
tema assasin ini banyak diguna dalam filem, dan aku kira masih relevan sampai sekarang, sebab aku suka.hehe. filem2 sebegini lain perasaannya untuk ditonton


FreESiA..
bolehla try tengok, layan. berperasaan.

AkuMuzikFilem berkata...

Amoi..
oh ini cerita kasih sayang seorang lelaki dengan budak perempuan dengan dendam.


intan.maisarah..
mungkin perlu jika tak mahu hanyut, sebab filem ini slow dengan perasaan, certain scene


Mutiara Bernilai..
tak berat dari segi plot, lurus saja, mungkin berat dari perasaan. orang2 yang berperasaan mendalam mungkin sesuai tengok cerita ni=)

8/10 atau 4star la.

AkuMuzikFilem berkata...

Amoi..
haha teringat lagu hujan. adakah tulisan kamu sefasih percakapan kamu? saya assume yes=).


cik bunga..
cerita pembunuh upahan, dendam sentiasa relevan untuk hiburkan saya. kegemaran kamu dengan gadis bersenjata saja sudah cukup menggambarkan sedikit peribadi kamu=)


shameel Iskandar..
mungkin kot, takut dah pernah kuar tv ke, maklumlah cerita zaman bila ni, tapi masih tak cukup lama untuk dipanggil vintage


APAN..
agak lamalah juga, tapi masih dalam generasi kita-kita. try ar tengok, layan=)

Inspirationalefeks berkata...

@akumuzikfilem mula-mula aku tak faham lansung filem ni, aku tengok potong2, tapi ceta ni cari aku, pastu aku tengok balik, abg aku tengok, aku pun tengok balik, aku cuma suka staring tu, pelakon macam tak power je, tapi power berlakon n byk aksi ... natali portman watak matilde ke ?

AkuMuzikFilem berkata...

sedikit paradox ayat kau. hihi. ok2, pelakon cam tak power tu tapi power tu bermaksud pelakon cam tak terkenal sangat, tapi lakonan mantap, gitu? aah natalie portman si minah yahudi, 1st debut dia

cik bunga berkata...

wah..agaknye pe kan jdi bi cik bunga pegang senjata ye? :)

republik n9 berkata...

natalie portman sampai skang still cute bergetah he3

Encik Psychopath berkata...

bole pulak ade orang tanye bila kua panggung. aku tak tengok lagi. tapi taw cite ni best.

sebab ade awek aku. kekekeke. awek fantasi.

Amoi berkata...

YES. tulisan sefasih dengan percakapan saya dalam bahasa melayu.

:D

AkuMuzikFilem berkata...

cik bunga..
tentu mengancam=)


republik n9..
cute memang, bergetah, tak pasti la, tengok dalam black swan macam papan saja. kihkih


Encik Psychopath..
misinfo lah tu=). apa2 sajalah yang kau fantasikan ek. haha


Amoi berkata..
ajar saya mandarin. hehe

si para para berkata...

untuk bulan ni aku tak tengok lagi movie..
tapi dah baca kat sini rasa macam dah tengok kat panggung wayang.hehe

intan.maisarah berkata...

tak nak lah ngorat.
ish..


*marketing itu mengantuk*

PK berkata...

gua tengok cerita ni pada era milennium agaknya.
tahun 1994 time film ni release gua lebih layan tengok doraemon.

Bab natalie portman super cute dalam film nih mmg gua setuju.

AkuMuzikFilem berkata...

si para-para..
takpe kau ada wayang dekat. macam aku, pekan sebegini, hiburan terhebat pun, mall kecil dan maplay saja


intan maisarah..
takpela, salah tempat pun, nak jawab juga.

marketing itu skill hidup


PK..
aku pun tengok baru je bulan ni. ini misi membalas dendam sebab ketinggalan tengok filem2 hebat waktu kecil dulu. doraemon sentiasa kesukaan gua. time paradox, parallel universe, time travel dalam doraemon paling gua teruja.

si para para berkata...

hehe kat tempat aku pun tak ada wayang.. terngganu cuma ada kat kemaman je wayang..hehe

oh jawab kat sini tak pe kan bro..
pasal puisi dan syair tu..

emm mungkin ramai yang keliru kan.
sebab blog aku pakai nama syair si para para.hehe

sebenarnya aku tak pndai buat syair.. syair lagi susah.. seingat aku ada satu/dua je aku buat syair.

yang aku tahu syair ni suku kata akhir tu sama.

kalau puisi pulak, lebih bebas skit...

sajak, huruf belakang dia kena sama...

emm tu je kot yang aku tahu..hehe

aku cari jugak cotoh syair yang aku buat. tapi tak jumpa..dah lupa tajuk apa.. lagi pun line lembab. nanti aku jumpa aku linkkan utk ko ye bro.


kalau ada yang aku salah jwb tu, sory ye bro... aku pun sebenarnya main hentam je bila buat..hehe

azi nur berkata...

i mmng suke citer2 cengini~

zaty luvlianncezzz berkata...

haha..minat ceta seram lak.xmaw dh aksi

Mari menghayati di cni
korang buat belog utk apa?

FreESiA berkata...

baru tengok cerita ni semalam...leh tahan...natalie portman cute lagi time ni...ada selit unsur sedih dan kelakar...

*kelakar dimana seorang hitman minum susu segar setiap hari. nak dapatkan tenaga kot. haha

AkuMuzikFilem berkata...

female fairy..
duduk ganu ke?

ok2, bagus penjelasan kau. hehe.



azi nur..
ini cerita aksi sedih.



zaty luvlianncezzz..
ni mesti citer seram melayu yang tak seram pastu menjerit lebih, kan? hehe=p



freesia..
oh gerbera comel. comel kan hitman tu bergurau dengan mathilda. hehe

portman sekarang pun comel juga, cuba tengok no string attached

azka berkata...

terbaik laa citer ni. kalau ada pun sekarang yang sama galur - killbill

CikguShikin berkata...

Soundtrack yang berkesan