Klik jika berminat

Ahad, 9 Januari 2011

Chord gitar Tiada Kata Secantik Bahasa – monoloQue (Indiepretasi P. Ramlee)

Allahyarham P. Ramlee

Loque Butterfingers a.k.a monoloque


Jujur cakap, payah gila cari chord lagu ni. Sangat mencabar. Stail muzik P. Ramlee. Semua chord kemungkinan berbunyi seakan-akan. Ditambah pula dengan perasa monoloQue. Memang masterpiece la lagu ni. Cabaran yang lebih kurang dengan lagu Getaran Jiwa, running chord berganti-ganti, terpaksa abaikan. Peh. Cuma Getaran Jiwa familiar dengar, banding yang ni, baru dengar dengan beria sebab monoloQue buat cover tribute untuk Projek P. Ramlee… Di Mana Kan Ku Cari Ganti: Satu Indiepretasi. Tidak menafikan kehebatan versi kugiran lain untuk projek ini, tapi bagi aku versi monoloque adalah cover terbaik. Keaslian dia macam tak terjejas sangat, jiwa lagu itu masih lekat lagi. Masih beralun Melayu dan asli. Malah jujur kata, tanpa menafikan kehebatan yang asli, aku lagi suka versi monoloque ini. Lebih berperisa dan berirama dengan bunyi gitar 'kotor'. Yeah!


Lirik dan chord gitar Tiada Kata Secantik Bahasa – monoloQue (Indiepretasi P. Ramlee)


G           A          A#        C 
Tiada kata secantik bahasa

D#                          C
Untuk ku puji adinda

G              D           E#          C
Tiada gambar secantik lukisan

D#                                    
Nak ku tunjukkan perasaan

Bridge
G         C         D


D#      D#/D          C        A#
Oh.... dinda puspa gemala

                      A
Mengharum jiwa

G        A         C
Mmmm mmmm

                     G
Dinda puspa gemala


A                A#
Mustika kanda

C                      C#/C
Namun musim berubah

A#
Suasana bertukar

G           D
Tapi ikatan mesra

E#            C
Sikit pun takkan longgar

G          A          A#         C
Tiada kata secantik bahasa

D#                          C
Untuk ku puji adinda

A#            A           C          A#
Untuk ku puji adinda


Bridge
G         C         D

 
D#      D#/D          C        A#
Oh.... dinda puspa gemala

                      A
Mengharum jiwa

G        A          C
Mmmm Mmmm

                      G
Dinda puspa gemala

A                A#
Mustika kanda

C                      C#/C
Namun musim berubah

A#
Suasana bertukar

G           D
Tapi ikatan mesra

E#            C
Sikit pun takkan longgar

G          A          A#         C
Tiada kata secantik bahasa

D#          C      G     D             
Untuk ku puji adinda

D#          C      G     D             
Untuk ku puji adinda

G#         G


Sila mainkan secara power chord, rasakan feelingnya.

Lagu oleh P. Ramlee, lirik oleh Jamil Sulong 
Gubahan semula oleh monoloQue
Lirik diperoleh dari http://liriktube.blogspot.com
Carian chord sepenuhnya oleh AkuMuzikFilem. Hakcipta chord adalah terpelihara. Sebarang penyalinan artikel dan chord hendaklah dengan keizinan; dan memberi kredit kepada AkuMuzikFilem.

21 ulasan:

AkuMuzikFilem berkata...

"Ini dia rekod Hasan yang pertama, baru saja dikeluarkan".
Link kat youtube video lagu asal :
http://www.youtube.com/watch?v=fEJDN_ygMFk

zulkbo berkata...

salam..
menarik..apakan
daya saya ni memang
tak pandai main muzik

edOte berkata...

wow!impressed lg...
memang lagu ni sangat catchy, no doubt
btw, thanks for carikkan chord version monoloque ni..
layann~

Tanpa Nama berkata...

Dah try chord ko ni, 95% masuk..haha.. trimas2..memang susah nak cari kord lagu late p ramlee ni

AkuMuzikFilem berkata...

Zulkbo : Tak mengapa, muzik itu universal, untuk dinikmati semua manusia. Apatah lagi muzik dari genius dan seniman kita ni, kekurangan la kalau tak dengar. Saya ini pun bukan sempurna (quote Butterfingers), tapi dikurniakan sedikit kepekaan bunyi dan muzik. Secara teknikal (stail goreng gitar contohnya), masih jauh lagi.

AkuMuzikFilem berkata...

edOte & Anon : Welcome. Memang diakui payah amat nak cari chord lagu ni. Bolehla try nanti main guna chord ni, kongsi apa yang kurang, best effort dah bagi ni. huhu

cik bunga berkata...

sok bwk gitar, kot2 borink leh hiburkan hati d tgh panas ptg yang memeritkan kulitku...:P

AkuMuzikFilem berkata...

xdan nak borinkla, mesti sibuk duk promote kereta, insurans dan unitrust punya.haha. arini diakui panas membahang, kena bawa payung lain kali, not a guitar.huhu

khairul hisyam berkata...

tengah try hafal lagu ni. nice tab btw

AkuMuzikFilem berkata...

Hafal2. Carian sendiri, otai mesti lagi power. Kalau tak kena boleh tegur. Sharing is caring=). Carian fully depend on bass, kalau tengok versi akustik monoloque dalam youtube, chord mungkin boleh berubah.

Kumbang Jingga berkata...

dasyatnya cari chord..aku minat main gitar tapi gitar kapok aku dh rosak..ingt nk beli gitar baru lah..camne erk korang cari chord..aku berpuluh kali dgr lagu tak dpt kesan chord tu

AkuMuzikFilem berkata...

Takdelah cik jingga, kemahiran biasa je tu cari2 chord d kalangan pendengar2 muzik ni. Ramai lagi yang power. sedikit peka itu membantu, tapi saya skill teknikal masih ketinggalan lagi.

AkuMuzikFilem berkata...

Bro jingga kena beli gitar baru tu. bakat cari chord ni rasanya natural kot, tak sedar pun ada melainkan dia kena layan main muzik dulu. entah2 ramai yang ada bakat semulajadi ni, tapi sebab tak pernah sentuh gitar, tak pernah cuba main muzik, sampai bila2 dorang tak tahu. ada orang mungkin power teknikalnya, tapi deaf tone, maksudnya tak pandai cari bunyi. tapi ada ke yang dah power, tapi deaf tone.haha. tak la, maksudnya, boleh bermain gitar, sekadar boleh jela.. cari chord ni sendiri datang masa dengar lagu, masa tu jari lekap di gitar, sambil tu telinga sensitif duk dengar, automatik jari duk cari sambil dipacu otak yang isyaratnya datang dari telinga. camtu kot. boleh cuba time dapat gitar baru nanti=)

si para para berkata...

ooo teruja...nanti datang balik..senjata tertinggal kat rumah satu lagi daa..dah lama tak gerak jari.haha macam pandai je..

emmet cepat balikkkkk.opss

si para para berkata...

susah jugak nak main lagu ni..err tolong ajar..

AkuMuzikFilem berkata...

bravo bro. cari balik senjata. si para-para kesayangan, nanti aku masuk vid aku main lagu tuh, terpaksa aku ber'camwhore' kerana si para-para kesayangan. hahaha.

si para para berkata...

hehe aku menanti...

SK berkata...

hebat cari chord sendiri..
tabik spring la..
masa kat asrama,ada la try belajar..
tp x boleh..
SK jari dh keras dh..
x leh nk lentur dh..
hahahaha

Belalang Hijau berkata...

yeah!
belalang suka lagu nih dan juga lagu yuna main, apa tajuknya? gelora cinta ke hape? sila betulkan kalau silap ye... :)

ghost writer berkata...

aku cuma membaca,aku tak reti petik gitar atau baca chord.tapi aku suka dengar bunyi gitar 'kotor' tuh.

Tanpa Nama berkata...

Ni kalau main power chord ok la..