Klik jika berminat

Ahad, 30 Januari 2011

Chord gitar Curiga - Statik


Kugiran Statik - Ihsan blog haziq atau bagak melalui Google Images

Betul sangkaan aku, ini lagunya dari kugiran Statik. Acap main di radio X-fm, tapi lama juga baru tahu lagu siapa. Sebab stail X-fm tak beritahu pun siapa artis, tahu-tahu lagu dah main. Masa lagu baru keluar, announce la juga siapa penyanyinya (selalunya terlepas). Mula-mula tak endah sangat, tapi sebab lagu ni catchy dan kedengaran familiar, aku amati, suara persis vokalis Statik, Haziq@Bagak Statik. Buka Youtube, yeah right! Inilah lagu pertama dari Statik yang sekali dengar terus menangkap telinga aku. Maaf, jujur aku cakap sebelum ni aku pernah fuck Statik sekejap masa single 'Nikmat Sementara' keluar, wtf, terang-terang ciplakan lagu 'Can't Smile Without You' dari Barry Manilow. Yang mana sebelum tu L'Arc-en-Ciel melalui lagu 'I Wish'. Cuma L'Arc-en-Ciel kadar ciplakan yang kurang sedikit banding Statik. Aku boleh terima teknik ‘chord recycle’ dari lagu-lagu hits atau dari band-band perintis sebelumnya, seperti yang biasa The Times buat lagu, janji ada originaliti dan kedengaran baru. Takpelah, itu cerita dulu. Aku terus berubah terhadap Statik lepas tengok ada seorang mamat buat video cover lagu Nikmat Sementara Statik, yang aku ingat cover, rupanya Haziq sendiri, terus aku terpesona dengan Haziq. Sangat berbakat. Cuma tambahkan originaliti lagi. Dan semestinya lagu ‘Curiga’ ini tak lari dari lagu yang seakan-akan pernah dengar sebelum ini, ya, tidaklah sama, tapi chord flow dia seakan-akan dari ‘Creep’ Radiohead. Tapi kali ini dengan originaliti Statik, takkan perasan ‘Creep’ bagi yang kurang perasan. Lagu yang fast dan menangkap telinga aku. Yeah.

p/s : bagi siapa-siapa yang tak tahu, Haziq ni adik kepada salah seorang line-up band The Official, Magoo. Sumber : komen-komen di Youtube


Chord Gitar Curiga-Statik


Intro

B      D#      E      Em   

B                                                                         D#
Siang malam kumenunggu, namun dia tetap rindu, seriuskah?

E                                                                        Em
Hanya sekali seminggu, panggilan datang darimu, seriuskah?

B                                                         D#
Bila saja fikiranku, menilai kelainanmu, seriuskah?

E                                                                         Em
Siang kerja malam tidur, kau ingin masa rehatmu, seriuskah? seriuskah??


Chorus

B                                                   D#                                        
Kucurigakan, dia kelihatan mencurigakan

                                         E                                             Em
Kelak itu bukan yang kuberikan, bibirnya penuh tiap kenyataan

B                                                   D#
Kucurigakan, biar hari semakin berjauhan

                        E                                               Em
Dia berikan seribu alasan, bibirnya penuh tiap kenyataan


Repeat

B                                                                         D#
Siang malam kumenunggu, namun dia kata rindu, seriuskah?

E                                                                                  Em
Hanya sekali dalam seminggu, panggilan datang darimu, seriuskah?

B                                                               D#
Bila-bila saja fikiranku, menilai kelainanmu, seriuskah?

E                                                                        Em
Siang kerja malam tidur, kau ingin masa rehatmu, seriuskah? seriuskah??


Chorus

B                                                  D#                                       
Kucurigakan, dia kelihatan mencurigakan

                                         E                                              Em
Kelak itu bukan yang kuberikan, bibirnya penuh tiap kenyataan

B                                                   D#
Kucurigakan, biar hari semakin berjauhan

                            E                                           Em
Dia berikan seribu alasan, bibirnya penuh tiap kenyataan


Repeat Chorus (Ascending chord)

C#                                               F                                          
Kucurigakan, dia kelihatan mencurigakan

                                         F#                                           F#m
Kelak itu bukan yang kuberikan, bibirnya penuh tiap kenyataan

C#                                                 F
Kucurigakan, biar hari semakin berjauhan

                          F#                                           F#m
Dia beri seribu alasan, bibirnya penuh tiap kenyataan


Lirik dan chord sepenuhnya dari AkuMuzikFilem. Lirik tidak dijamin tepat keseluruhan. Sebarang hakcipta adalah terpelihara. Penyalinan tanpa atau dengan kebenaran mesti disertakan dengan kredit buat AkuMuzikFilem (Ngada-ngada betul).

9 ulasan:

zulkbo berkata...

salam..
perghhh..memang layan
sapa yang pandai main
gitar nih..he he

AkuMuzikFilem berkata...

Salam dijawab. Ops, baru je nak singgah. Tak tido lagi abg Zul kita ni. hehe. Lama dah kawan tak berblog, nak singgah 'rumah' sahabat2 dahulu. Kira lama la sebagai newbie.huhu

khairul hisyam berkata...

power chord ke?

AkuMuzikFilem berkata...

Taklah. Full chord. Lagu asal pun bunyi penuh. Nak mudah power chord la. nak sedap, full chord, sama cam lagu asal. Kalau yang terer cam sedare, full chord jela kan.hehe

edOte berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
edOte berkata...

nicely written..thanks for the chord.catcy lagu ni..slalu gak dgr kt radio..

wannurfazrini berkata...

huishhh fuck statik ? sama lahh dgn i dulu but bukan fuck ok , just tak suke dgr suare haziq (hahah,harap2 haziq tak baca) lastly huishhh kemain layan , lagu bagak semua hadeee i lap bagak lahh . haahahahaahahaha

Belalang Hijau berkata...

salam shbt...first time singgah sini..

a ah...belalang juga agak tak berkenan dgn vokal band...

tp utk lagu ni sedap la pulak dgr nyer...ngee

Tanpa Nama berkata...

the official ?? skinhead ??