Klik jika berminat

Rabu, 27 Julai 2011

"Kita tidak perlu kepada sekolah yang banyak aliran..."

Prof Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim

"Kita tidak perlu kepada sekolah yang banyak aliran, bahasa ibunda setiap kaum boleh diselitkan sebagai sebahagian daripada kurikulum di bilik darjah,"  
Prof Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim


itu quote seorang patriot negara bukan melayu.

Masih mengharap cina malaysia bercakap cair melayu seperti mana cina amerika bertutur inggeris amerika. Atau yang lebih hebat, cina indonesia bertutur indonesia cair seperti asli indonesia. Atau yang lebih dekat, cina Kelantan Tiba-tiba teringat wartawan melodi dan pembaca berita TV3.

Terilham dari himpunan quote blog ini

23 ulasan:

Renee Keefe berkata...

ga ngerti maksudnya.. does it mean the Chinese trying to be someone they're not?

AkuMuzikFilem berkata...

no. mean as malaysian they should able to speak national language as native speaker. good example is indonesian and american chinese (i think). respect your indonesia renee. its all about the system, im sure as your country practice is pancasila, so there no such thing like 'tamil vernacular school, or chinese vernacular school'. the only one is all races in 1 roof education sytem, no segregation by ethnic. right?

Anassirjahat berkata...

my hat is off to this prof.he is the example of true malaysian,who really understand the constitution and the what malaysia made of.tapi sayang berapa kerat je yang nak dengar kata dia?

utamakan bahasa kebangsaan,

renee:maksud kata beliau,kita patut mengutamakan Bahasa dari english di sekolah,tapi sayangnya,pendidikan kita pun kejap english kejap melayu.

Renee Keefe berkata...

hahaha.. I still don't get it.. LOL..
are we talking about the language or the education system?

>> the only one is all races in 1 roof education sytem, no segregation by ethnic. right? << nope, that's not right at all.. I'm not gonna explain why.. let's just say different school has a different system..

@Anassirjahat what "kejap" means??

AkuMuzikFilem berkata...

anassir. si renee tu kau kena tulis melayu dengan lenggok indonesia sikit.hehe

renee, man in picture name Prof Emeritus Khoo Kay Kim, he not even a malay, he's chinese. but he totally true malaysian, fight for our national language, and 1roof educational system

Miscellaneous Smiles berkata...

ak memahami ap y kau cuba sampaikan.=D

AkuMuzikFilem berkata...

oh, tidak juga rupanya. but still your indonesian regardless ethnicity speak fluent indonesian, right?

PK berkata...

itu salah satu hal yang buat gua respek pada Indonesia.

ghost writer berkata...

malaysia jer berbilang kaum dan berbilang bahasa tapi tak mampu nak satukan sebagai satu malaysia.ape kebendanye...

indonesia ada lebih banyak kaum dan bahasa tapi cuma satu bahasa perantara.

si para para berkata...

malaysia oh tanah airku...

ape macam bro..sehat..lama tak singgah...dah nk pose kita ni...
moga2 kita dapat hadiah yang di tawakan sebulan nanti..

Inspirationalefeks berkata...

ohh mesti fasih la kan ?

Renee Keefe berkata...

oh, tidak juga rupanya. but still your indonesian regardless ethnicity speak fluent indonesian, right?

nope.. not really.. at some school, they don't use Bahasa at all.. even in public school, some of them actually use their local language, not even Bahasa..

catherine- berkata...

hai

nama saya katerina citra kesuma ayu.

:)

Qaseh dalia adelia berkata...

lama bro tak hupdate ~
thats mean utamakan bahasa ibunda kah ..

intan.maisarah berkata...

di sini .
mereka yang berbuih mulut bertutur dalam bahasa inggeris akan lebih di sanjung tinggi.
lebih "class" gitu..


bahasa melayu dipinggirkan.

setuju dengan kata -kata Tan Sri Kho Kay Kim.

tak perlulah sekolah banyak aliran..

nanti makin banyak pula nanti aliran pemikiran. hihi.



kita harusnya junjung bahasa kebangsaan kita dan kedong bahasa -bahasa yang lain. biar seiringan.



(kedua entry itu tiada kaitan antara satu sama lain.masing masing punya kisah sendiri)

APAN berkata...

aku pernah baca pendirian beliau ni dlm satu email yg aku dpt.mmg x sangka ada gak orang cina yg boleh berpikiran mcm ni...

Lucifer berkata...

Kita berbilang kaum, yang penyatunya bahasa, tetapi, kerana aliran yang berbeza itu menyebabkan bahasa utama jadi bahasa kedua dalam aliran etnik lain. agree with this prof.

delarocha berkata...

program pengasingan tanpa sedar

Mutiara Bernilai berkata...

ouh,,

sangat2 setuju dgn prof ini,
kita lebih memandang tinggi kpd bahasa asing, sedang bahasa kebangsaan kita sendiri pon tidaklah kita fasih dalam menggunakannya,

BI jugak yg d pandang tinggi
BM pulak yg di pandang lekeh,

~SaL IjOu~ berkata...

isu yg ntah bila akan dipandang serius oleh semua pihak..~

Kumbang Jingga berkata...

betul dan sgt setujuuuuuu..mcm aku kt tmpt keje kalau chinese tu tahu melayu tp dia speking ngn aku..aku balas balik melayu..sbb kegunaan english ni sebenarnya bg mereka yg tak paham bahasa melayu je..ngn org korea atau australia je br aku speking hehe...

Kumbang Jingga berkata...

betul dan sgt setujuuuuuu..mcm aku kt tmpt keje kalau chinese tu tahu melayu tp dia speking ngn aku..aku balas balik melayu..sbb kegunaan english ni sebenarnya bg mereka yg tak paham bahasa melayu je..ngn org korea atau australia je br aku speking hehe...

lavender harum wangi berkata...

lulz, bahasa melayu kita sudah banyak perisa tambahan. ROJAK.